Danas Međunarodni dan biološke kontrole> Ekosistem i biološka raznovrsnost su jako važni za našu planetu :: Semberija INFO ::

 

Danas Međunarodni dan biološke kontrole> Ekosistem i biološka raznovrsnost su jako važni za našu planetu


Danas, 18. februra, obilježava se Dan biološke kontrole.

Kada već govorimo o kontroli, svjetski biolozi su uradili nešto veoma važno, a to je da npr. ugroženost morskih kornjača prate putem satelita.

Što se tiče zdravlja, kontrola je uvijek potrebna i bitna. Takođe, važno je kontrolisati strane invazivne vrste, a to su biljni, životinjski ili drugi organizmi koji prirodno ne nastanjuju neki ekosistem i samim tim ugrožavaju biološku raznovrsnost.

Svaka strana vrsta u ekosistemu potencijalna je opasnost, jer može da izazove trajne i štetne promjene tog ekosistema, koje, pak, mogu imati nepopravljive posljedice za okolinu u cjelini, kao i za socio-ekonomsku situaciju određenog područja, a mogu negativno uticati i na život i zdravlje ljudi.

Kroz uticaj invazivnih vrsta na poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i prirodne sisteme koji su važna osnova za razvoj zemalja u razvoju, povećava se siromaštvo, te koči razvoj, a ovaj negativni uticaj je dodatno pogoršan klimatskim promjenama, zagađenjem, gubitkom stanovništva i slično. Ekosistem i biološka raznovrsnost su važni za opstanak naše planete. Kako bi se očuvale, biolozi širom svijeta provode kontrolu koji to biljni, životinjski ili drugi organizmi prirodno ne nastanjuju neki ekosistem.

​Semberija info / Agencije